Hva er kreativitet og når blir du inspirert?

kreativitetoginspirasjonDa jeg jobbet i reklamebransjen fikk jeg stadig høre at dere som jobber der, dere er så kreative – det er ikke jeg. Ironisk nok følte jeg meg ikke spesielt kreativ når jeg jobbet der.

I ettertid ser jeg at måten vi løste utfordringer på, og hindringer vi møtte i prosjekter –  det stoppet oss ikke. Vi fant alltid alternative løsninger, som kanskje gjorde produktene og prosjektene enda bedre.

Generelt ser vi kanskje på kreativitet som noe skapende – noe som uttrykkes gjennom kunst, design, litteratur og teknologi?

Definisjon på kreativitet (fra wikipedia)

Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, iderikdom og det å lage eller finne på noe nytt.

  • Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag, og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse.
  • Kreativitet blir særlig forbundet med oppfinnelser og vitenskap, kunst og håndverk, men også næringsliv og markedsføring der utøverne gjennom fantasi og forestillingsevne tenker annerledes og nytt, skaper noe originalt eller setter noe kjent sammen på nye måter.
  • Den mentale prosessen bak kreativitet er komplisert, og det er ingen entydige forklaringsmodeller eller definisjoner.
  • Kreativitet kan være en medfødt egenskap, men kan også læres, utøves og trenes opp gjennom riktig holdning og praktiske teknikker og metoder

kilde: Wikipedia

Vi formes gjennom oppvekst, utdanning, jobb og relasjoner til andre. Vi blir et produkt av det vi lærer oss. Vi løser utfordringer på bakgrunn av hva vi tidligere har erfart. Jo mer erfaring vi har på et område, jo vanskeligere kan det bli å se nye løsninger.

PlanleggingDen kreative muskelen og tankemønstre kan trenes opp gjennom praktiske teknikker og metoder.

Kreativitet handler med andre ord mye om:

 • Riktige holdninger
 • Tørre å si ja til ideer og innspill
 • Tankemønstre og erfaring
 • Teknikker og metode
 • Trening


Kreativitet betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker

For meg er det å være kreativ at man åpner opp for ideer og innspill, finner løsninger på problemer – uansett utfordringer. At man tenker annerledes for å finne løsningen, og ikke lar seg stoppe av ”dette har vi prøvd før – det går ikke”.

Når jeg nå jobber med å utvikle forretningsideen min, er jeg avhengig av å ha mennesker rundt meg som tror på det jeg holder på med. Det må være JA mennesker som gir konstruktive tilbakemeldinger og gode innspill. Det er i det gode samspillet med andre at ideen utvikler seg, og blir enda bedre.

RingvebuktaI utviklingsprosessen kommer ofte de nye tankene og svarene på løsningen når jeg gjør andre ting, enn å sitte foran pc’en – som oftest når jeg trener. Da lar jeg tankene flyte, og svarene kommer av seg selv.

Ting som blant annet gir meg inspirasjon er:

 • I møter med andre mennesker (privat og jobbrelatert)
 • Være ute i naturen
 • Gjøre og oppleve nye ting
 • Film, lese bøker, aviser og magasiner
 • Internett (google, sosiale medier m.m.)

Hva gir deg inspirasjon?

Nå er det sommertid, snart ferie og vi får en pause fra de daglige rutinene våre.

Min lille sommerhilsen til deg: La tankene flyte i sommer, så kommer kanskje svaret på dine utfordringer av seg selv.
Nyt sommeren 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen