Har ungdom et bevisst forhold til sosiale medier?

Social media communication conceptTemaet ungdom og sosiale medier er stadig oppe til diskusjon i ulike sammenhenger – ofte negative.

Gjesteblogger Stine Tømmerås (18 år) forteller i dette innlegget om hvordan hun bruker sosiale medier, og hvordan det påvirker hennes liv.

Sosiale medier er en naturlig del av livet mitt. Jeg tenker ikke helt over om jeg bruker det for mye eller for lite. Det er viktige kommunikasjonsverktøy, som jeg bruker alt etter behov.

Bevisst bruk

StineTømmerås
Stine Tømmerås

Foreldre og andre voksne kommer ofte med utsagn om at det ikke er bra for ungdom å være «pålogget» hele tiden. Spesielt ikke når vi gjør lekser. Det sies at vi blir ukonsentrerte, og resultatene blir dårligere.

Jeg er ikke så sikker på om foreldre og voksne egentlig har satt seg inn i hvordan vi benytter de ulike plattformene – at vi kanskje er mer bevisst på bruken, enn hva mange tror?

Se for deg at du skal ha en stor prøve på skolen om noen dager. Du leser og pugger, men forstår kanskje ikke pensum helt. Det kan hende læreren ikke har klart å formidle innholdet på en god nok måte. Hva gjør du da? Leser og pugger til du forhåpentligvis tror du har skjønt det?

I slike sammenhenger som dette kommer både internett og sosiale medier inn som en ekstra ressurs. Er det noe jeg lurer på er svarene som regel noen tastetrykk unna. Forstår ikke jeg, er det alltid noen andre som forstår og omvendt.

Vi hjelper hverandre frem på denne måten, og spør når vi lurer. Min erfaring er at vi lærer av hverandre. I tillegg får vi en større forståelse av faget når vi prater sammen, diskuterer og forklarer innholdet for hverandre. Når jeg gjør lekser og samtidig er «pålogget», så er det fordi jeg faktisk holder på med leksene og konsentrerer meg om dem.

Facebook –  mer enn statusoppdateringer

Mitt eksempel over illustrerer at sosiale medier og Facebook ikke nødvendigvis bare handler om å dele statusoppdateringer til alle mine venner på listen. Det er noe jeg sjelden gjør.

For meg handler det om å ha muligheten til å kontakte venner, ”henge sammen”, gi beskjeder og gjøre avtaler. Vi prater om alt og ingenting. Og det gjør vi i private rom, som å ”chatte” eller i hemmelige grupper.

De fleste av oss har ganske mange venner på Facebook, men vil nødvendigvis ikke dele alt med alle – derfor hemmelig grupper.

Jeg er medlem i mange hemmelige grupper:

  • En egen gruppe for klassen på skolen (hvor vi diskuterer lekser og skole ting)
  • En for mine nærmeste venner
  • En for ”gjengen”
  • En for oss som skal på ferie, osv.

Her snakker vi sammen, diskuterer, prater, legger ut bilder og videoer. Det er helt privat og ingen andre enn medlemmene i gruppen får innsikt.

Tidsbruken jeg benytter i sosiale medier går ikke utover mitt sosiale liv. For meg er det mer et verktøy jeg benytter (på lik linje med telefon, sms og e-post) Det er blitt en integrert del av hverdagen min. Det gjør det enklere å holde seg oppdatert om hva som skjer i verden – og i min hverdag.

Disse verktøyene benytter jeg mest:


Hilsen Stine 🙂


Slik oppretter du hemmelig gruppe på Facebook

Du kan opprette tre ulike typer grupper på Facebook: åpen, lukket og hemmelig. Alle kan bli med i en hemmelig gruppe, men du må bli lagt til. Det er kun medlemmer som kan se gruppenavnet og som får innsyn i gruppen.

 For å opprette en hemmelig gruppe, gjør du følgende:

  1. Finn kategorien Grupper til venstre i menyen når du er innlogget på facebook kontoen din og klikk på opprett gruppe
    opprettgruppe
  2. Velg hva gruppen skal hete, evt legge til medlemmer (kan gjøre etterpå) og velge hvilke personverninnstillinger du ønskerSkjermbilde 2013-09-24 kl. 11.45.43
  1. Når gruppen er opprettet, blir du sendt til gruppesiden.
    For å komme i gang klikker du på «hjulet»hjuløverst til høyre på siden og velger Rediger gruppeinnstillinger.
    Her kan du legge til en beskrivelse av gruppen, bilde og administrere medlemmer m.m.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen